Is je basis hetzelfde als je comfortzone?

Deze week heb ik een prachtig gesprek. We wisselen gedachten over comfortzone en basis. 

Hij verlegd zijn grenzen. Steeds zoekt hij verder, een stap vooruit. Een nieuwe mindset tegemoet. Ik vertel dat ik juist vanuit mijn basis goed functioneer. ‘Maar blijf je dan niet eigenlijk in je comfortzone?’ vraagt hij. ‘Nee, zeker niet. Ik voel haarscherp aan welke stappen ik mag zetten. Ik ben bereid om me oncomfortabel te voelen én ik zet steeds stappen vanuit mijn basis.’ antwoord ik.

De vraag is: wat is je basis en wat is je comfortzone dan?

Je basis
Jouw lijf, jouw ervaringen, jouw wijsheid, kennis en intuïtie. De rust die je voor jezelf hebt gecreëerd in jezelf. Hier kan je steeds weer in terug komen. Je voelt, als je eerlijk bent naar jezelf, steeds of iets goed voelt of niet. Dieper dan durf ik dit of niet. Iets kan heel eng voelen en nog steeds heel duidelijk goed voelen. Je weet welke stappen je mag zetten. Er is eigenlijk helemaal geen vraag. Om contact te leggen met deze basis in stilstaan een vereiste. Rust, ruimte en een luisterend oor voor jezelf. Je wijsheid en je antwoorden liggen namelijk altijd in jou. Niemand kent jou beter dan jou.

Je comfortzone
De plek waar je je veilig voelt. Je ontspant, je hoeft niets, je kan gewoon zijn. Er hoeven geen grenzen verlegd te worden want je weet hoe het werkt. Deze grond heb je al gewonnen tijdens je groei. Er zit weinig tot geen uitdaging meer in deze zone. Het is al een tijd je ‘nieuwe normaal’.  Het voelt, tja, heel comfortabel.

De dans tussen je comfortzone, je basis en je groei.

In groei, en zeker in exponentiële groei in korte tijd, is vooral de dans hier tussen de kern. Zo zorg je namelijk dat de groei echt bij jou past. Daarnaast blijf je energie hebben voor je volgende stap en blijft je lijf gezond. Hoe dan?

  1. In de rust leg je contact met je eigen basis, je intuitie. Je voelt waar je staat, waar je heen wil. Wat is de volgende stap.
  2. Je stapt uit je comfortzone en gaat de stap aan. Met volle angst en onzekerheid vooruit. Gewoon doen.
  3. Je komt terug in je comfortzone. Je hoeft even niet. Je laadt op en legt weer contact met je basis. Waar sta je nu? Wat voelt nu als de eerst volgende stap?
  4. Terug in de expansie, de groei. Je zet de volgende stap. Daar ga je, wederom spannend. Volle kracht vooruit.
  5. Deze cirkel herhaal je tot je je helemaal niet meer comfortabel voelt in je comfortzone. Het is een jas geworden die niet meer past. Let op, dit is de plek waar je je eigenlijk nergens meer echt thuis voelt. Je kan niet meer terug en vooruit is nog steeds, iet wat comfortabel. Ga door mooi mens! Dit is het moment dat je huilend naar huis wil maar je door mag gaan. Dwars er doorheen. Voordat je het weet is jouw nieuwe realiteit comfortabel genoeg om in te landen.
  6. Waar je nog steeds naar terug kan is…… precies, je basis. Daar kan je nog steeds rust vinden. Je weet dat je op de goede weg bent. Ookal is alles vreemd, je intuïtie zegt: ‘Ik ben precies waar ik mag zijn.’

Durf te dansen met je doelen, je leven, je ont- en inspanning. Daar ligt de sleutel tot geluk mooi mens. Tussen happy & hungry. Gaan en stil durven staan. Geniet, kijk om je heen, stem af en zet die dappere stap!


Ben jij in groei en zoek je houvast? Wil jij je basis meteen weer ervaren?  In mijn poweraudio help breng ik je in contact met de rust in jezelf zodat jij terug kan naar je focus. Je weet direct weer waar je staat. Daarop kan je gerichte keuzes maken. Vanuit deze helderheid weet je welke stappen je gaat zetten. Dat wat niet resoneert met je focus kan je laten. Daardoor ontstaat er zowel focus als ruimte. Je bent terug in je flow.

Yes! Help me op weg met zachte en geïnspireerde focus

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over deze blog

Margot Peters

Een heerlijk creatief hoofd & een enorme chaos. De kern van mijn leven. Jaren heen ben ik gaan zoeken. Het kan toch anders? Kan ik, met al mijn creativiteit niet een manier van leven vinden die me beter dient? Waarin ik enige kaders kan aanbrengen waardoor mijn creativiteit gerichter stroomt? Waarin rust, ontspanning en focus makkelijker stromen? Er enig overzicht in de zee van prachtige ideeen is? Tijd mijn grootste vriend is i.p.v. degene waar ik steeds tegen vecht. In mijn blogs deel ik met jou mijn zoektocht, mijn flaters en zeker ook mijn hacks en overwinnningen.

Volg Jouw Universum