Hoe heb jij leren voelen Margot?

Hoe heb jij leren voelen Margot? Froukje, een lieve vriendin, stelde me deze vraag vorige week. Ik had niet verwacht dat deze vraag me zo bezig zou houden.

Eerst ging ik in mijn hoofd mijn hele proces af. Therapie, opleidingen in de zorg/hulpverlening, vrijwilligerswerk als ervaringsdeskundige, een carriere als ervaringsdeskundige, mijn verhaal leren vertellen, diverse soorten healing en releasework. Lichaamswerk en creativiteit waren altijd sleutels in mijn proces.Al die dingen waren echter niet om me te leren voelen, besefte ik me later in de week. Hier komt namelijk het grootste inzicht dat ik opdeed in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ik hoefde niet te leren voelen. Dat kon ik altijd al. Ik voelde juist heel scherp wat erin mij en anderen speelde.

Ik heb op meerdere punten in mijn leven besloten niet te willen voelen. Ik besloot bewust of onbewust dat het niet veilig was om te voelen. Er zijn verschillende redenen geweest waarom het voor mij niet veilig voelde.

  • Ik had niet de handvatten om met mijn eigen gevoel of dat van anderen om te gaan.
  • Er was teveel gevoel omdat er iets heel pijnlijks gebeurde.
  • De mensen om me heen konden bepaalde situaties niet verwerken en me daardoor niet leren hoe ik dat moest doen.
  • Ik werd steeds maar weer afgeleid door het dagelijks leven waardoor ik van mijn eigen gevoel weg dreef.
  • Ik wilde mensen die ik lief had de pijn besparen van wat mij overkomen was. Daardoor vroeg ik maar niet de hulp die ik nodig had.

In die momenten had ik manieren gevonden om niet te voelen. Eten, kopen, vluchten in mijn fantasie, diep in de spiritualiteit duiken om zo weg te vliegen. Nadat ik op zo’n moment had gekozen dat het onveilig was om te voelen kon ik niet meer terug naar het oorspronkelijke gevoel. Niet zo gek eigenlijk, ik heb het zelf als onveilig gebied verklaard. Het gevoel probeerde me echter steeds weer te vinden omdat het graag verwerkt wou worden. Daardoor ging ik het in iedereen om me heen zien.

Als ik de pijn die ik zelf verstopt had in anderen zag, voelde ik dubbel pijn. Ik kon het niet verdragen. Ik voelde me overprikkelt. Ik wilde de ander geven wat die nodig had en had tegelijk een schreeuwend gevoel in mezelf waar ik niet bij kon.

Hoe ben ik dan weer bij dat verstopte gevoel gekomen?

  1. Door een basis te bouwen waarin ik me veilig voelde. Mensen om me heen die niet over me oordeelden. Een huis dat goed voelde. Een financiële basis. Liefdevolle gesprekken met mezelf.
  2. Door te ontdekken op welke momenten ik uit mezelf stapte omdat mijn gevoel te groots was. Ik ging onderzoeken waar mijn hooggevoeligheid tegen me werkte. Dat waren de momenten waar mijn eigen gevoel nog vast zat.
  3. Ik ben naar mijn pijn toegelopen in plaats van weggelopen. De eerste keren waren heel heftig. Ik heb daar waar ik het niet alleen kon hulp gevraagd.
  4. Ik heb heel goed geleerd dat het gevoel eigenlijk helemaal niet zo eng was. Ik had in die situaties niet de mogelijkheid om het gevoel te verwerken. Inmiddels ben ik een heel andere vrouw en heb ik de veerkracht en de kwaliteit om mezelf en mijn eigen emoties te dragen. Daardoor kreeg ik zelf toegang tot deze momenten en kon ik mezelf bevrijden.

Het resultaat is bizar groots. Met ieder moment dat ik heb opgeruimd heb ik meer ruimte gekregen om mezelf te zijn. Ik durf om mezelf te lachen en te huilen. Ik kan mijn grenzen en wensen aangeven. Ik verstop mijn mening niet meer. Ik kan zelfs aanwezig zijn in de spanningsvelden van anderen. Ik kan eindelijk volmondig zeggen:

IK BEN MEZELF
(ja zelfs met gepaste trots en dankbaarheid)

Inmiddels is dit wat ik dagelijks aan anderen leer. In flowconsulten, een authenticiteitstraject of een traject op maat. Soms particulier betaalt, soms vanuit een persoons-gebonden budget. Soms via een online programma, soms in persoon. Mijn online 30 dagen focus en actieprogramma dat bijna start is om je gefocust op jezelf te houden in een wereld vol afleiding. Jouw gevoel, jouw liefde, jouw doelen. De community Creatie vanuit je bron is bedoelt als de veilige haven waar je toegang hebt tot alles wat ik maak om jou hierin te ondersteunen.

Volgens mij is de grootste les in dit leven, gewoon jezelf kunnen en mogen zijn.
Liefde geven en ontvangen. Durven genieten van de goede momenten en leren verwerken waar het leven pijn doet.

Iedereen loopt met deze les. Daarom zijn mijn klanten ook zo divers. Van ondernemer, directeur, moeder/ vader, dochter/zoon, student, en alles wat er nog meer aan mogelijkheden is. Met of zonder werk. Met of zonder handicap. Binnen of buiten de zorgverlening. Alle kleuren van de regenboog.

 

Mens dat zichzelf wil zijn, dat zijn we namelijk allemaal.

 

Liefs,

Heb jij moeite met je eigen gevoel? Plan dan een flowconsult in en ik help je graag met het leggen van het contact met jezelf.

Yes, help mij op weg!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over deze blog

Margot Peters

Een heerlijk creatief hoofd & een enorme chaos. De kern van mijn leven. Jaren heen ben ik gaan zoeken. Het kan toch anders? Kan ik, met al mijn creativiteit niet een manier van leven vinden die me beter dient? Waarin ik enige kaders kan aanbrengen waardoor mijn creativiteit gerichter stroomt? Waarin rust, ontspanning en focus makkelijker stromen? Er enig overzicht in de zee van prachtige ideeen is? Tijd mijn grootste vriend is i.p.v. degene waar ik steeds tegen vecht. In mijn blogs deel ik met jou mijn zoektocht, mijn flaters en zeker ook mijn hacks en overwinnningen.

Volg Jouw Universum